Improvisatie/instant composition


Improvisatie of instant composition vindt plaats wanneer beweging tegelijkertijd wordt samengesteld en uitgevoerd. Het vereist van de performer een grote gevoeligheid en bewustzijn voor haar mededansers (en muzikanten), het vermogen om authentiek te blijven aan haar eigen bewegingsimpulsen en een goed begrip van choreografie en compositie.
Ik raakte al gefascineerd door deze dansvorm voordat ik dans in Amsterdam ging studeren. Sindsdien heb ik het voorrecht gehad om het bij meesters als Julyen Hamilton, Michael Schumacher, Katie Duck en Lily Kiara te mogen studeren. In Utrecht heb ik het als performer gedaan met Iris van Peppen en haar Contemporary Dance Platform.
Jarenlang heb ik improvisatie en instant compositie ook aan volwassenen en jongeren gedoceerd.  Een waar genot, want deze dansvorm is bijzonder gemeenschappelijk en democratisch. Iedereen in de groep kan een eigen bijdrage leveren aan de dans. Terwijl de cursisten spelen en improviseren, ontdekken ze geleidelijk aan welke choreografische overeenkomsten ten grondslag liggen aan een 'succesvolle' uitvoering. Tegelijkertijd ontlokt de praktijk van improvisatie discussies tussen de studenten over wat een interessante voorstelling maakt.
Instant compositie kan, behalve in studio's, ook op straat, in parken en alle soorten openbare ruimtes beoefend worden als de cursisten meer zelfvertrouwen krijgen. Het zorgt voor een geweldig gevoel van samenzijn tussen de cursisten. Het moedigt ook een out-of-the-box manier van denken aan. Studenten leren opnieuw naar hun omgeving te kijken en benaderen choreografie en de kunst om theater te maken vanuit de concrete ervaring van zelf doen en zelf ontdekken.