Projecten op locatie


Het maken van choreografie├źn op speciale locaties doe ik graag!
Natuurlijk zijn dergelijke locaties een uitdaging, want de beschikbare ruimte is ongebruikelijk. Maar als choreograaf krijg je zo veel terug! Zulke locaties bieden altijd bijzondere kansen die verrassend en fris zijn. De truc als choreograaf is om de locatie voor zichzelf te laten spreken, niet om er iets anders van te willen maken.
Ik heb dansstukken gemaakt in grote en kleine ruimtes: in een grote basiliek, in een smalle bibliotheek en op de hoge uitgestrekte trap van een stadhuis. In 2016 speelde mijn dansstuk And if we should lose ourselves op twee verdiepingen tegelijk van een verzorgingshuis. Het publiek stond buiten in de tuin en keek naar de voorstelling door de enorme glasgevel van het gebouw.
Laat de locatie voor zichzelf spreken en het zal zijn eigen verhaal vertellen en zijn eigen magische kwaliteiten verwerven. Voorbeeld: in 2014 heb ik het stuk Inside Out and Exit op een lange open gang mogen maken van een bibliotheek. Op de gang waren er 5 deuren die op mysterieuze wijze naar kantoren leidden. Wat een geschenk! In het stuk werden de 5 deuren de poorten die de doorgang naar leven en dood bewaakten. De lange gang werd een metafoor voor de lengte van ons leven en het stuk een verhaal over het proces van geboren worden, leven en sterven.
De locatie had het concept van het stuk gedicteerd en ik had verder geen d├ęcor nodig.