Speerpunten in mijn werk

 
Onze wereld wordt beter met dans en theater, daar ben ik van overtuigd. Want dans en theater staan als tegenhangers van het materialisme.
 
Elke keer wanneer een publiek naar goed ontworpen dans en theater kijkt ontstaat er iets wonderlijks: het publiek participeert! Onbemerkt registreert het publiek de dynamiek en schoonheid van de bewegingen en voelt mee. Met hart, geest en zelfs lichaam. Als tovenaar biedt de choreograaf verbeelding en betekenis. Het publiek ademt mee en beantwoordt, met een uiterst persoonlijke interpretatie.
 
Dit wil ik stimuleren.
 
Kunst en cultuur helpen ons te reflecteren op onze houding, ons gedrag en onze omgeving. Het geeft zingeving aan onze maatschappij, het bemoedigt, het inspireert, het verrukt, het provoceert. Wij worden er gelukkiger van en creatiever. Want kunst en cultuur brengen ons tot nieuwe inzichten mits het artistieke concept met passie en helderheid bedacht is.
 

Hoe

Mijn missie: een ander beeld geven op de omgeving waartoe wij ons verhouden, een beeld dat iets zegt over de menselijke conditie.
 
Ik stel mij kwetsbaar op. Ik ben opgegroeid in Engeland met ouders die het gevoel niet hadden dat ze thuishoorden en die soms angstig werden. Hierdoor heb ik mij geïdentificeerd met de kwetsbare kanten van de maatschappij. Ik voelde mij gedeeltelijk buitenstaander en observeerde de samenleving van buitenaf, terwijl ik het van binnenuit als participant ook heb ervaren.

In mijn werk weerspiegel ik de breekbaarheid van de mens en onze wereld. Dit doe ik door deze breekbaarheid te relativeren en te versterken met humor en nieuwsgierigheid. Ik ben wars van vastgelegde structuren en conventies.
 

Waarom

We leven in een kwetsbare wereld, maar streven naar perfectie. We schamen ons als dat ons niet lukt en zijn bang voor spot en afwijzing. Wat mooi als we de moed kunnen vinden onszelf te waarderen zoals we zijn, in al onze onvolmaaktheid! Een medelevende samenleving staat deze kwetsbaarheid toe.

Daarom toon ik de mens in al zijn facetten: de gewone mens die geen held is en de mens die zijn beproevingen heldhaftig probeert te doorstaan. Ik kijk met verwondering en ontzag naar de worsteling die de mens met zichzelf ondergaat. En maak dit centraal in mijn stukken.

Om de fantasie van het publiek te prikkelen gebruik ik metaforen en surreële beelden. Ik verwijs naar iconische beelden uit onze gezamenlijke culturele en artistieke canon. Hierdoor bouw ik gelaagdheid in mijn stukken. Mijn doel is om magische momenten te creëren en dit mijn publiek te laten ervaren. Het publiek neem ik mee op ontdekkingsreis. Daar mogen ze hun eigen verhaal construeren, een verhaal dat bij hen leeft en betekenis heeft.

In 2012 heb ik de mogelijke effecten onderzocht van interactie met het publiek tijdens dansoptredens. Het deed mij beseffen hoe intens de relatie tussen publiek en artiesten kan worden. Ook hoe interactie het plezier en begrip van het publiek kan versterken. Daarom ontstaat er vaak interactie met het publiek in mijn voorstellingen. Het liefst wil ik het publiek onderdeel laten worden van de voorstelling.  Ze opslokken in de belevenis zodat hun kijk op de wereld voorgoed verbreed is. Ze betoveren en na laten denken.
 

In mijn blogs kun je meer lezen over mijn visie